Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Trude van Bingen

Haar lievelingspop was te groot om in de trein mee te nemen. Dus gaf de twaalfjarig Trude van Bingen de pop aan haar buurmeisje in bewaring. Trude zou echter nooit meer terugkomen van haar treinreis. Op 11 juni 1943 werd zij in Sobibor vergast.

Isabella Trude van Bingen werd op 6 juni 1931 in het Duitse Rheine geboren. Anderhalf jaar later kreeg ze een broertje: Bernhard Walter. In de jaren dertig ontvluchtte het gezin nazi-Duitsland en vestigde zich aan de Haarstraat 6 in het Overijsselse Rijssen. Vader Bernard was tijdens de mobilisatie soldaat in het Nederlandse leger en raakte tijdens de Meidagen krijgsgevangen. Op 5 juni 1940 maakte hij in Anna Paulowna een einde aan zijn leven.

 

Zijn vrouw Berta en hun twee kinderen deelden het huis in Rijssen met Bernards moeder. Op 9 april 1943 werden de huisgenoten opgepakt en naar concentratiekamp Vught gebracht. Met 60 centimeter was Trudes lievelingspop te groot om mee te nemen. Ze liet de pop achter bij haar buurmeisje Gerda, samen met drie jurkjes die haar oma nog had gemaakt. Buurmeisje Gerda zorgde goed voor de pop, kamde de haartjes en waste de kleertjes. Tevergeefs zou ze wachten op de terugkeer van Trude.

Oma van Bingen bleef niet langer dan een maand in kamp Vught. Op 8 mei 1943 werd ze naar Westerbork overgebracht. Drie dagen later ging ze op transport naar Sobibor waar ze de 14e om het leven werd gebracht.

Trude, haar broertje Bernhard en moeder Berta verlieten Vught met het kindertransport van 6 juni 1943. Twee dagen later vertrok de trein vanuit Westerbork met bestemming Sobibor. Hier werden zij alle drie op 11 juni omgebracht.

Bron: Tubantia 28 januari 2017


Terug naar "Slachtoffers"

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres