Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Wat biedt Sobiborinterviews.nl?

Kern van deze website zijn dertien interviews met overlevenden van de opstand die op 14 oktober 1943 uitbrak in vernietigingskamp Sobibor. Daarnaast zijn interviews te zien met twee Poolse omwonenden en een overlevende van de opstand in het crematorium van Auschwitz-Birkenau.

De interviews, in lengte variërend van tien minuten tot twee uur, zijn opgedeeld in fragmenten. In elk fragment vertelt de geïnterviewde over één of meerdere gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen zijn benoemd in de beknopte beschrijvingen van de fragmenten. Via een eenvoudig zoeksysteem kan in de beschrijvingen van de fragmenten gezocht worden.

 

Meewerkende instellingen

De website Sobiborinterviews.nl is een publicatie van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De site is ontwikkeld door De Ree Archiefsystemen.

De op deze site getoonde interviews zijn oorspronkelijk in 1983 en 1984 door Jules Schelvis (zelf overlevende van Sobibor) en Dunya Breur (†2009) opgenomen op VHS-videobanden. Digitalisering van deze video-opnames en ontwikkeling van deze site zijn mogelijk gemaakt met subsidie van het Programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS.

Het merendeel van de afbeeldingen is met toestemming ontleend aan de collecties van het United States Holocaust Memorial Museum, The Ghetto Fighters’ House Museum en het privé-archief van Jules Schelvis.

Het beeld van de toren te midden van naaldbomen is ontleend aan de omslag van het boek “Ontsnapping uit Sobibor” van Richard Rashke dat bij uitgeverij In den Toren verscheen. Het ontwerp voor de omslag is in 1984 vervaardigd door Peter Koch.

 

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres